the-siding

The Siding

Located at 84 Rutland Avenue in Lathlain, The Siding is a diverse mix of seven townhouses and apartments, situated in close proximity to Victoria Park train station. The project is the result of a collaborative effort with the award winning Green Swing team. It represents another step along a continuing journey to design and build more sustainable communities and neighbourhoods in inner city Perth.

Eco-effective design features include:

  • Located within walking or cycling distance to amenities, shops and restaurants, helping to reduce dependency on cars and minimise transport costs and environmental impacts
  • Minimum 9.0 star NatHERS rating to all dwellings
  • Integrated loft areas in roof space helps provides additional habitable space in a small building footprint
  • Clustered design of dwellings to improve passive surveillance and create central shared outdoor spaces, while still maintaining individual privacy
  • 1.5kW renewable solar energy system to each dwelling
  • solar hot water system to each dwelling
  • optimum orientation and shading for solar passive performance
  • exposed thermal mass with wall and roof insulation for thermally efficient building construction
  • energy efficient appliances, low energy lighting and energy monitoring systems throughout
  • eTool Gold life cycle assessment – this development represents a 60% embodied and a 91% operational carbon reduction compared to a typical residential development
  • Intergated rainwater harvesting that automatically switches between mains water and tanks
  • Low water use native vegetation and productive gardens
  • Winner of several HIA and MBA awards for sustainability and waste management

Chatham-Road

Chatham Road

This 200 square metre single dwelling home was designed in close collaboration with the builder, who was also the client. The intention was to design a home for the builder and his family that would also serve as a showcase of quality eco-effective design and construction.

The design is based around a series of timber-framed living, sleeping and wet area modules that can be flexibly deployed to suit different lot sizes, constraints and orientations. The construction also allows for a future upper storey extension to be added, through the inclusion of additional structural members in the roof and walls.

Situated on a rear battleaxe lot in the City of Swan Woodbridge heritage precinct, the design demonstrates how a contemporary aesthetic can still be complimentary to sensitive to the historical character and context of the neighbourhood.

This project also demonstrates how working in close collaboration with the builder can result in improved eco-effective, cost and design outcomes.

The project focuses on some simple sustainability and eco-effective design considerations:

  • Main living areas oriented towards north
  • North facing windows and walls shaded by with concrete awnings/portals that exclude harsh summer sun
  • Exposed thermal mass in main living areas to help regulate internal temperatures throughout the year
  • Airtight construction to minimise infiltration gains and losses
  • High performance glazing and window frames throughout
  • Extensive use of recycled and salvaged timber for external cladding and internal ceiling linings
  • Highly insulated building fabric
  • Light coloured roof to reduce solar absoprtance
  • Grouped wet areas to minimise plumbing runs for hot water
  • Reclaimed fill use as part of site and earthworks
  • Considered waste management practices to minimise building and construction waste while maximising recycling and re-use of materials
  • 7.0 star NatHERS rating

Osprey Waters Display Home

Osprey Waters Demonstration Home

This sustainable demonstration home and sales office was designed and constructed as part of the Mirvac Osprey Waters masterplanned community, a 36 hectare 407 lot development situated adjacent to the Mandurah Estuary.

Constructed from Structural Insulated Panels (SIPs), the home was built in just under 16 weeks (compared to around 18 months for a comparable two-storey dwelling). A highly insulated, airtight building structure, the design also features high performance double-glazed windows, light-coloured Colorbond roofing to reduce summer solar absorption, and Weathertex cladding, with a better than carbon neutral footprint.

The home also features a 5kW solar PV system and solar hot water by Solar Gain, giving the home a net zero operational carbon footprint. The design was carefully evaluated using an eTool Life Cycle Assessment, achieving an overall carbon saving of 77% compared to a typical two-storey home.

Designed to take advantage of optimum solar orientation and to enhance opportunities for natural and cross ventilation, the home has a 7.0 star NatHERS rating. The polished concrete ground floor provides a high level of thermal mass, helping to keep the home cooler in summer and warmer in winter.

Haiku ceilings fans kindly provided by Big Ass Fans provide stylish summer cooling in the main living areas, and energy efficient LED lighting by Premium Lighting is used throughout. Internal and entry doors were supplied by Corinthian Doors.  The bedroom interiors were styled by Matt & Kim Di Costa.

Water efficient plumbing fixtures and fittings have been supplied by Sea of White; low VOC paints and Cabinets By Dario using E0 MDF and particleboard have been used internally to help reduce unhealthy off-gassing and improve indoor air quality. SMEG appliances were provided by Liebe + Haus in Myaree.