• Matlock-Street
  • Matlock-Street
  • 3

Matlock Street

This renovation to an early 20th century cottage in the suburb of Mount Hawthorn added a new kitchen and living spaces, outdoor deck and pool, bathroom and parents’ retreat to the upper floor. The second storey was carefully designed to minimise its impact upon the streetscape, which is predominantly single storey.

The key sustainable design feature of this project is that the existing dwelling was retained. The clients loved the feel of their existing home, and wanted to build upon and complement this rather that starting from scratch. A preliminary eTool life cycle assessment revealed that retaining the existing dwelling saves around 39 tonnes of carbon over the life of the building, which was also extended by around 45 years.

 

Other eco-effective design features include:

  • North orientation to living spaces
  • Exposed thermal mass in exposed original brick walls to interior spaces
  • Window openings positioned to capture south-westerly summer afternoon breezes
  • Operable louvre windows in gable roof to enhance stack ventilation effect in summer
  • Eaves overhang to ensure shading to all external walls in summer and rain protection in winter
  • Timber screens to balcony angled to allow winter sun to enter and preserve privacy of neighbour
  • Recycled brick feature walls
  • Insulated cavity brick to ground floor
  • Insulated reverse brick veneer to upper floor
  • Bright Green LED D900 downlights used throughout
  • Livos KOIMOS High Solid Floor Oil #208 Black (www.livos.com.au)
  • Sisal carpets by Floors Natural (www.floorsnatural.com.au)
  • Low VOC paints throughout
  • E0 MDF in Nobilia kitchen cabinets supplied and installed by Kitchen Choice (www.kitchenchoice.com.au)
  • Covered outdoor drying area and clothesline (minimises need to use a clothes dryer)
  • Dark coloured floors to enhance solar absorbance during the day for winter passive heating
  • Salvaged teak timber used for outdoor decking (from colonial buildings being demolished in India)
  • Retention of existing Brazilian peppercorn and Paperbark trees to help provide shading from eastern morning summer sun
  • Resource Recovery by Instant Waste Management

Category

Renovations, Select Project